In het kader van de minimale kwaliteitseisen komt er een dubbelglasverplichting vanaf 2020. Heel wat ramen moeten nog vervangen worden om zo meer energie te besparen. Daarom hoef je niet het volledige buitenschrijnwerk te vervangen. Mogelijk volstaat de vervanging van de beglazing.

Besparing

Het grote verschil wanneer je de ramen of de beglazing vervangt? Eerst en vooral zal je in elke kamer een aangenaam warmtecomfort ervaren. Je bespaart ook heel wat liters stookolie of kubieke meters aardgas. Per vierkante meter beglazing komt neer op zo’n 13 euro bij stookolie en 11 euro bij aardgas (prijzen januari 2017).

Met nieuw buitenschrijnwerk geef je jouw woning een compleet nieuwe look. Hoe je bepaalt of je best het volledige raam of louter de beglazing vervangt, ontdek je onderstaande stappen.

Stap 1: de profielen

Allereerst kan je kijken naar de profielen van het schrijnwerk. Zo kan je de U-waarde  – de isolatiewaarde van het raam – van het volledige venster aanzienlijk verlagen. Is dat profiel stevig, winddicht en in goede staat, dan is er geen vervanging nodig. Maar hoe weet je dat nu?

 • Oude aluminium profielen uit de jaren zestig tot tachtig moeten er hoe dan uit. Ze voldoen helemaal niet meer aan de isolatie-eisen.
 • Op houten profielen staat geen leeftijd, zolang ze maar voldoende brede kaders (groter dan 60 mm) hebben en goed sluiten.
 • PVC-profielen zijn meestal recenter en waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe. Wanneer het schrijnwerk (deels)gebarsten of gebroken is of te veel verkleurd is, doe je er goed aan het te laten herstellen.

Tip: Vervang raamdichtingen
In sommige gevallen kan het interessant zijn om de raamdichtingen mee te vervangen. Ze zorgen ervoor dat de ramen beter sluiten en minder tocht/geluid doorlaten.

Dubbele of hoogrendementsbeglazing

Na de profielen is het tijd voor het glas. Dubbele beglazing is namelijk verplicht vanaf 2020, maar toch gaat de voorkeur naar het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Waar zit het verschil?

 • Dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen met een luchtlaag. Het isoleert veel beter dan enkel glas, maar minder goed dan hoogrendementsglas dat met een coating de warmte binnenhoudt.
 • Hoogrendementsglas wordt gevuld met een edelgas (argon of krypton) dat zorgt voor een veel betere isolatiewaarde. Wie geen volledig geïsoleerde woning heeft, kan best hoogrendementsbeglazing kiezen.
 • Drievoudige beglazing bestaat uit drie glasplaten en isoleert thermisch nog beter. Dit type beglazing wordt toegepast in erg energiezuinige woningen.

Types beglazing

Wanneer je dan toch de beglazing vervangt, buig je je over de verschillende types. Naast energiezuinigheid komt je beglazing ook best tegemoet aan comforteisen zoals zonwering, beveiliging of zelfreiniging.

 • Zonwerende beglazing: doet je tijdens alle seizoenen van het zonlicht genieten, ideaal bij grote glaspartijen op het oosten, westen en zuiden gericht. Zo’n beglazing doet de kosten op koeling of zonwering beperken. Pas wel op voor oververhitting bij te grote glasoppervlakken.
 • Veiligheidsbeglazing: zorgt ervoor dat bij breuk het glas niet in schreven naar beneden valt.
 • Akoestische beglazing: houdt dankzij het glas met verschillende diktes of dankzij de dempingsfolie de geluiden van de straat tegen.
 • Zelfreinigend glas: handig als je niet van rammen lappen houdt. Het zelfreinigend onzichtbaar laagje op de buitenkant van het glas houdt het glas langer proper.
 • Decoratieve beglazing: garandeert met motiefje de privacy.

 

Ohja, premies!

Wist je dat je ook premies kan krijgen bij het vervangen van je ramen? Eigenaars die de komende jaren (veel) beter doen en hoogrendementsglas plaatsen, kunnen onder bepaalde voorwaarden nog steeds een energiepremie krijgen van de netbeheerder. Vanaf 1 januari 2017 krijg je hiervoor via de netbeheerder 10 euro per m².

Geen dubbel glas in 2020?

Wie in 2020 nog over een woning met enkelglas beschikt, kan hiervoor strafpunten toebedeeld krijgen, met vanaf 2020 hoogstens 9 punten. Vanaf 2023 loopt dat op tot hoogstens 15 punten, waardoor het ontbreken van dubbel glas vanaf dan op zich aanleiding kan geven tot het ongeschikt verklaren van de woning. Je brengt dan ook best de woning in orde.

Heb je renovatieplannen? Bekijk via www.energiesparen.be/energiewinst hoeveel je bespaart per vierkante meter voor de vervanging van enkel glas of de eerste generatie dubbel glas.

Auteur: KC
Met medewerking van VEA.